Ortaokul, lise ve üniversite yıllarımız için vazgeçilmez hale gelen ders programları, verim arttırma yolunda önemli bir adımdır. Eğitim hayatımızda büyük önemi olan ders çalışma programları, temel olarak ders çalışmamız gereken zaman dilimi, ders konuları ve ilgili konuya ayıracağımız zaman gibi hususlarda planlı olmamıza yardımcı oluyor. Teknolojinin hızla geliştiği bu süreçte internet ortamında ders çalışan bir çok öğrencinin kurtarıcısı bireysel ders çalışma sistemini hayatına entegre etmesidir.İyi bir program tek tip ve sabit olmayıp sınav analizleri ve kişiye göre güncellenmelidir.
1-Ders çalışma programı kişiye özeldir
Ders çalışma programı, üzerinde çalışacağımız dersi ve ilgili konuyu kendi planlarımız doğrultusunda günlere ve saatlere böldüğümüz bir tür çizelgedir. Her bireyin hayat düzeni ders konuları ve algılama seviyeleri farklı olduğu için bireysel olarak sınav analizlerine göre planlamalar yapılmaktadır. Ders programlarını kısa ve uzun vadeli olarak hazırlayabilirsiniz. Ders programları genel olarak verimimizi arttırmaya ve planlı bir şekilde eğitim hayatına devam etmemize olanak sağlar.
2-Neden bir programa ihtiyacınız var?
Ders çalışma programlarına duyduğumuz gereksinimin en temel nedenleri verimlilik ve planlı olmaktır. Eğitim hayatımızın dışında günlük işler, iş hayatı ve birçok alanda çalışma gerektiren durumlarda da planlı bir program, hayatımızı kurtarabilmektedir. Eğitim hayatınızda düzenli ders çalışmak büyük önem taşıyor. Ders çalışmanın önemini dikkate alarak iyi bir program hazırlamak, başarılı bir öğrencilik hayatı için olmazsa olmazdır. Hazırlayacağınız iyi bir ders programı sayesinde notlarınızı ve büyük sınavlardaki derecenizi yükseltebilirsiniz. Verimli ve planlı bir öğrenci hayatı için ders çalışma programınıza ihtiyacınız olacak.
3-Ders çalışma programı nasıl hazırlanır?
4-Öncelikli derslerinizi belirleyin
Eğer siz de günü verimli kullanamıyor çok fazla otur kalk yapıyorsanız önceliklerini belirleyerek işe başlayabilirsiniz.Akşamda çalışılacak bölüm ve kullanılacak kaynaklar belirlenir. Eksik olduğunuz dersi ve ilgili konusunu iyi analiz etmeniz gerekmekte ve önceliğinize ekleyebilirsiniz. İyi bir analizin ardından eksik olduğunuz veya pekiştirmek istediğiniz konuyu programda yer vererek bu derslere öncelik verebilirsiniz. Bir haftaya ilgili dersten daha fazla koyun ya da diğer derslere göre o dersi daha uzun saat dilimlerine yerleştirin.Sadece yapabildiğiniz dersleri değil her branşa belli bir dağılım yaparak planınıza dahil edin.
5-Zaman aralıklarını doğru planlayın
Zaman aralıkları belirlemek, iyi bir ders programında yer alması gereken bir husustur. Zamanı önemsemeden oluşturulmuş bir program, zaman yönetimi konusunda eksik kalacağı için verimliliğinizi düşürecektir.Çok fazla otur kalk yapıyorsanız "pomodoro" tekniğini kullanabilirsiniz.Kendinize bir derse ne kadar çalışabildiğinizi ve en ideal çalışma sürenizin ne olduğunu sormayı deneyin. Ardından belirli saat aralıklarını günlük yaşantınızı da dikkate alarak derslere göre planlayın. Bu saat aralıklarını ne kadar doğru planlayıp derslere zamanında çalışırsanız zaman yönetimini de halletmiş olacaksınız. İyi bir zaman yönetimi, iyi bir programın temel taşlarından birisidir.
6-Motivasyon
Motivasyon yapılan işlerde her zaman önceliklidir. En iyi sonucu almak istiyorsanız motivasyon kaynağınızı iyi seçmenizde fayda vardır. Tabii ki de bu sistemin temeli, iradenizde bulunuyor..
7-Programda mola zamanlarına mutlaka yer verin
Mola, bir çalışmada mutlaka yer alması gereken bir husustur. Mola vermeyi tercih etmediğiniz durumlarda dikkatiniz dağılabilir ve yorulup odaklanma konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Kendinize maksimum verimle çalışabileceğiniz çalışma süreleri ekledikten sonra aralara mutlaka uygun süreli molalar yerleştirin. Mola esnasında hareket etmeniz vücut sağlığınız için de olumlu olacaktır. Odağınızı tekrar topladıktan sonra ders programınıza uyumlu olarak çalışma sürecinize devam edin.
8-Uykunuzdan feragat etmeyin
Uyku hormonu melatonin 23.00 itibariyle salgılanmaya başlıyor ve gece 02.00 - 04.00 arası maksimum seviyeye çıkıyor. Bu saatlerde uykuda olmanız maksimum uyku verimi sağlayacaktır. Hepimizin biyolojik saati farklı olduğu için saatler her ne kadar değişiklik gösterse de 7-8 saat uyumak büyük önem taşımakta. Programınızda yer alan derslere uygun saatler belirlerken uyku saatlerinizi ve vücudumuzun biyolojik saatini de unutmamakta fayda var.
9-Programa uymaya çalışın ve asla pes etmeyin
Olmayan ve yanlış yapılan planlar ile düşen motivasyon sonucu planlamanızı bırakmak yerine kendinize en uygun ders çalışma programını bulma konusunda uzmanından yardım isteyebilirsiniz.Denemekten çekinmeyin ve farklı programlar oluşturup analiz yapın. Her zaman programa tam uyulmayabilinir,böyle durumlarda olumsuzu düşünmek yerine daha iyi analiz yapılmalıdır.Hedeflerinizi belirlerken her zaman gerçekçi ve planlı olun.