İçinde bulunduğumuz eğitim sisteminde çocuklarımız çok küçük yaştan itibaren bir sınav serüvenine dâhil edilmektedir. Bu durum çocuklar ve ebeveynlerde sınava başka anlamlar yüklenmesine ve beraberinde sınav kaygını getirmektedir. Çocuklarla yapılan sınav danışmanlığında tüm süreci sağlıklı yürütebilmesi için stres yönetimi ve kaygı çalışmaları bire bir olarak merkezimizde yapılmakta, öz denetim ve öz düzenlemelerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Kaygı yeterli düzeyde olduğu sürece olumlu pekiştireç görevi görürken fazla yüklenmiş kaygı fizyolojik tepkilere de neden olabilmektedir.O yüzden öncelikle kaygıyı ve vücudumuzda meydana getirdiği tepkileri bilmemiz gerekmektedir.Sınava yüklenilen anlamların farklı olmasıyla birlikte okulda ve arkadaşları arasında yargılanacağı kaygısı yaşayan öğrencide sınavlara yönelik de olumsuz duygu şemaları oluşmaktadır.
1-Davranış:
Bacak sallama,dudak ısırma,tırnak yeme,erteleme ve yeme bozukları olarak davranış biçimleri görülebilmektedir.
2-Düşünce
Dikkat eksikliği,kararsızlık,dalgınlık,kafa karışıklığı,motivasyon eksikliği
3-Bedensel Tepkiler
terli/ıslak eller,ishal/kabızlık,ağız kuruluğu,baş ağrısı,kalp çırpıntıları
4-Duygu
Öfke ve sinirlilik hali,kaygı,hissizlik,utanma ve depresyon
Stresle başa çıkmada uygun tepkiler öğrencilerle hayata uygulanılarak hem sınav kaygılarına hem de kendi bedenlerini tanımalarına imkan vermektedir.